Ο κόλπος της γυναίκας.
Κάθε γυναίκα έχει το δικό της μοναδικό φυσιολογικό μικροβίωμα και τη δική της μοναδική μυρωδιά.

Το σώμα μας απεικείται από τις πρώτες ώρες μετά που γεννιόμαστε από μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών από τον κόλπο, δέρμα, μύτη, στόμα και το μητρικό γάλα της γυναίκας που γεννά και θυλάζει. Είναι η φυσιολογική μικροχλωρίδα που με την πάροδο του χρόνου αλλάζει και επιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα συμβάλλοντας στην καλή υγεία του οργανισμού μας.
Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί κατοικούν στο έντερο και στο δέρμα και το 9% στο αιδοίο, στον κόλπο, στον τράχηλο αλλά και στην μήτρα ή στις σάλπιγγες.
Η μικροχλωρίδα του όλου οργανισμού μας, άρα και του κόλπου, είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο και μεταβάλλεται με την ηλικία, το περιβάλλον, το στρές, τις συνήθειες και με τις συμπεριφορές μας.
Τα υγρά του κόλπου της γυναίκας είναι προστατευτικά και περιέχουν την φυσιολογική χλωρίδα, γιαυτό δεν χρειάζεται να απομακρινθούν με εσωτερικές κολπικές πλύσεις. Η ποσοτητά τους ποικίλει και το χρώμα κυμαίνεται από διαυγές ως γαλακτώδες λευκό.
Οι γαλακτοβάκιλλοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Το όνομα τους προέρχεται από το γεγονός οτι προκαλούν τη διάσπαση του γλυκογόνου του κόλπου σε γαλακτικό οξύ το οποίο προσφέρει το όξινο pΗ. Μερικοί παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου( το γνωστό οξυζενέ) το οποίο έχει αντιμικροβιακή δράση μαζί με το γαλακτικό οξύ. Περιορίζουν την ανάπτυξη δυνητικά παθογόνων μικροβίων και προφυλάσσουν ενάντια των ουρολοιμώξεων. Μερικές μπύρες, γιαούρτια και ψωμιά καλλιεργούνται με παρόμοιο χρήσιμο γαλακτοβάκιλλο.
Σε ενα ποσοστό 1% η μικροχλωρίδα αποτελείται απο άλλα μικρόβια όπως μύκητες, μυκόπλασμα, Ε.Κόλι, αιμόφιλος κλπ. Όταν διαταράσσεται η ομοιόσταση του κόλπου αυτά πολλαπλασιάζονται και προκαλούν λοίμωξη. Οι μύκητες λοιπόν αποτελούν φυσικό συστατικό του κόλπου.
Κάθε γυναίκα έχει τη δική της μοναδική οσμή στον κόλπο, υπάρχουν πολλές ξεχωριστές μικρές μυρωδιές που συνθέτουν το μοναδικό μπουκέτο κάθε κόλπου, είναι αμυδρά όξινη και προέρχεται από τους μεταβολίτες του οργανισμόυ και των γαλακτοβακίλλων. Είναι πιθανόν να υπάρχει μια ελαφρά οσμή μούχλας από τον ιδρώτα του αιδίου ή των σχισμών του δέρματος, γλυκιά όταν τρώμε εσπεριδοειδή, χλωρίνης οταν είμαστε αφυδατωμένες ή μεταλλική πριν και μετά την περίοδο. Μεταλλική οσμή έχει και το σπέρμα. Είναι φορές που η οσμή προέρχεται από τα ούρα, από την ουρήθρα και μεταβάλλεται από τις τροφές, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Η οσμή του κόλπου δεν πρέπει να αντιληφθεί πάνω από 30 εκ απόσταση από τη μύτη μας.
Το γλυκογόνο παράγεται απο το βλεννογόνο του κόλπου υπό την επιρροή των οιστρογόνων και είναι ένας από τους υπέυθυνους για τη συμβιωτική σχέση ανάμεσα στο σώμα μας και τους γαλακτοβακίλους. Οι φυσιολογικές μεταβολές των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου, στην κύηση, κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση αλλάζουν την ποσότητα, την ποιότητα και την οσμή του κόλπου. Αμέσως μετά την περίοδο οι εκκρήσεις είναι μειωμένες, δύο τρείς μερες αργότερα πυκνά και λευκά, στην ωορηξία διαφανείς και βλεννώδεις και μετά ξανά λευκές και πυκνές. Κατά την κύηση είναι γαλακτώδεις και όσο προχωρά αυξάνονται. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης τα υγρά μειώνονται απότομα λόγω των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων.
Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τα οιστρογόνα και να προκαλέσουν μείωση των κολπικών υγρών όπως τα φάρμακα για την ενδομητρίωση, η χημειοθεραπεία, η αφαίρεση ωοθηκών, το σοβαρό άγχος και η κατάθληψη.
Το αίμα της έμμηνου ρύσης, το σπέρμα, τα λιπαντικά κόλπου και τα διάφορα υγρά για κολπικές πλύσεις μπορούν να αλλάξουν το όξινο Ph σε αλκαλικό και να ευνοούνται οι φλεγμονές. Καλό είναι να αποφεύγονται οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις και να γίνεται σωστή υγιεινή στην περίοδο, πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

2022-09-26T21:39:17+00:00
Go to Top