Ανθρώπινα Κονδηλὠματα. HPV ( Human Papilloma Virus) λοίμωξη.
Είναι συχνή λοίμωξη, σπάνιος ο καρκίνος και δεν υπάρχει λόγος πανικού εάν ακολουθήσετε τη σωστή πρόληψη.

Τα κονδηλώματα είναι σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα και προκαλείται από έναν DNA ιό που προσβάλλει το δέρμα και τούς βλεννογόνους της πρωκτο-γεννητικής περιοχής και του στοματοφάρυγγα με πρωκτικό, κολπικό και στοματικό σεξ.
Περίπου 150 τύποι HPV εἰναι γνωστοί και τουλάχιστον 40 έχουν ανιχνευτεί στην πρωκτογεννητική περιοχή. Κάποιοι τύποι εἰναι χαμηλού κινδύνου και προκαλούν τα οξυτενή κονδηλώματα, και κάποιοι άλλοι είναι υψηλού κινδύνου και μπορούν υπό προυποθέσεις να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και έπειτα καρκίνο αιδοίου, κόλπου, τραχήλου, πέους και στοματοφάρυγγα. Είναι πολύ συχνή λοίμωξη, εύκολα μεταδίδεται με την τριβή του δέρματος ή του βλεννογόνου κατά τη διάρκεια της επαφής, αμφίδρομα. Θα περάσουν λίγες εβδόμαδες εώς και αρκετούς μήνες από την ημέρα της μόλυνσης μέχρι τις ορατές αλλοιώσεις. Σπανίως εμφανίζονται χρόνια μετά τη μόλυνση λόγω πτώσης του ανοσοποιητικού.
Δεν εἰναι δυνατόν να γνωρίζεται με ακρίβεια πότε και από ποιόν κολλήσαμε. Ενα άτομο, άνδρας ή γυναίκα, μπορεί να είναι μολυσματικό και μετα 6 μήνες, ενα χρόνο ή και για 2,3 χρόνια μετά την αποχώρηση βλαβών.
Η περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές και υποχωρούν αυτόματα με την άμηνα του οργανισμού, άλλες θα εκδηλωθούν με οξυτενή μορφή ορατή με το μάτι ή με επίπεδη μορφή ορατή με ειδική εξέταση της κολποσκόπησης. Η επίμονη λοίμωξη με υψηλού ρίσκου ιό είναι το πιο ισχυρό παράγον κινδύνου για ανάπτηξη προκαρκινικών βλαβών και καρκίνου.
Το καλό νέο είναι οτι ο ιός και οι προκαρκινικές βλάβες ανιχνεύονται με τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, βιοψία και με ειδικά τεστ μοριακής βιολογίας, HPV DNA τυποποίηση και APTIMA, και οτι υπάρχει θεραπεία αυτών των προκαρκινικών βλαβών. Ειδική θεραπεία κατά του ιού δεν υπάρχει.

Συμβουλές για την πρόληψη των συνεπιών της λοιμώξης με τον ιό των κονδηλωμάτων:

  • Πρωτογενής πρόληψη με το εμβόλιο GARDASIL σε όλους τους εφήβους 11 και 12 ετών μέχρι 18 ετών, στους ενήλικες μέχρι 26 ετών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και μἐχρι 45 ετών.
  • Σωστή χρήση προφυλακτικού. Δεν είναι 100% προφύλαξη.
  • Περιορισμός των σεξουαλικών συντρόφων και προσπάθεια για μονογαμικές σχέσεις, διότι ο αριθμός συντρόφων είναι επιβαρυντικό παράγον. Κονδήλωμα μπορεί όμως να μεταδωθεί και απο ένα μοναδικό σύντροφο.
  • Συμβουλή για διακοπή καπνίσματος.
  • Η αποχή από το σεξ είναι η μοναδική αξιόπιστη μέθοδος για πρόληψη γεννητικών κονδηλώματων.
2022-09-26T16:18:58+00:00
Go to Top