Λοίμωξη COVID-19 στην κύηση και ο εμβολιασμός.
Ποιά άλλα εμβόλια στην εγκυμοσύνη;

Η έγκυος που θα νοσήσει από λοίμωξη COVID-19 κινδυνεύει να νοσήσει πιο βαριά από μία γυναίκα αντίστοιχης ηλικίας που δεν είναι έγκυος, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και τις πρώτες μέρες της λοχείας.
Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλακούντας προστατεύει το έμβρυο.Τα περισσότερα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν θετικές στον κορωνοϊό ήταν αρνητικά.
Τα εμβόλια που συστήνονται στη διάρκεια της κύησης έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι τα mRNA εμβόλια, δηλαδή τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna. Δεν αυξάνεται ο αριθμός των αυτόματων αποβολών του πρώτου τριμήνου στις γυναίκες που εμβολιάζονται σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν εμβολιάζονται.
Το έμβρυο της εγκύου που κάνει το mRNA εμβόλιο παίρνει μόνο τα προστατευτικά αντισώματα και δεν κυνδυνέυει. Τα εμβόλια που αντενδείκνυνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αυτά που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς. Αυτά τα εμβόλια έχουν τον θεωρητικό κίνδυνο να βλάψουν το έμβρυο.
Υπάρχουν εμβόλια που γίνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την προστασία της μητέρας και του εμβρύου όπως το εμβόλιο για την ιογενή γρίπη (seasonal influenza). Στο τρίτο τρίμηνο της κύησης (στις 27-36 εβδομάδες της κύησης) θα πρέπει να συστήνεται το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας-τετάνου και κοκκύτη (Tdap) κυρίως για να προφυλάξει το νεογνό όταν γεννηθεί από τον κοκκύτη, καθώς τα προστατευτικά αντισώματα περνούν στο έμβρυο.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νού ότι ο κορωνοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και ότι ακόμη και να προσέχει πολύ η ίδια η έγκυος, τα άτομα του στενού της περιβάλλοντος μπορεί να κολλήσουν και να της το μεταδώσουν. Για αυτόν τον λόγο, καλό θα είναι να είναι εμβολιασμένα και τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με την έγκυο.

Μοιραστείτε το άρθρο

2022-06-18T13:49:49+00:00
Go to Top