Κονδηλώματα γεννητικών οργανών.
HPV λοίμωξη.
Οι ανυσηχίες των γυναικών, οι προβληματισμοί.
Με απατά; Θα πάθω καρκίνο;

Τι είναι;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα από DNA ιό ο οποιός επιβιώνει μόνο σε ξένο κύτταρο όπου και πολλαπλασιάζεται. Υπήρχε στη φύση πριν να εμφανιστεί ο άνθρωπος.

Πως κόλλησα;

Από σεξουαλική κολπική,πρωκτική και στοματική επαφή,με ή χώρις προφυλακτικό, κατόπιν έντονης τριβής δέρματος και βλεννογόνων. Δεν πρόκειται να κολλήσετε από τουαλέτα, πόμολα,κλπ,υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να κολλήσετε από μολυσμένες πετσέτες.Συνήθως υπάρχουν μικροτραυματισμοί μετά απο επαφή,χρήση των sex toys, ξύρισμα, αποτρίχωση, από τα νύχια μετά από ξύσιμο, που επιτρέπουν στον ιό να μπεί στον οργανισμό και να πολλαπλασιάζεται.

Πότε και από ποιόν κόλλησα;

Οι διάφοροι τύποι ιών HPV ενδέχεται να παραμείνουν στο σώμα μας επί εβδομάδες, μήνες ή και πολλά χρόνια, μετά την αρχική μόλυνση. Οι αλλοιώσεις που προκαλούναται είναι συνήθως παροδικές και δεν φαίνονται πάντα με το γυμνό μάτι. Επίσης,είναι μια τοπική λοίμωξη και δεν ανιχνεύονται αντισώματα στο αίμα, τα IGG ή τα IGM για να ξέρουμε πόσο παλιά είναι η λοίμωξη. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε και απο ποιόν κολλήσαμε τον ιό. Έχουν γίνει χωρισμοί γιαυτήν την παρεξήγηση νομίζοντας οτι υπήρξε απάτη. Μπορεί να έχουμε κολλήσει από τον πρώτο σύντροφο πριν πολλά χρόνια ή από το μοναδικό σύντροφο που έχουμε στη ζωή μας στην αρχή της σχέσης.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

ΟΧΙ.
Ξέρουμε καλά οτι ενώ είναι μια συχνή λοίμωξη, ο καρκίνος είναι σπάνιος και προλαμβάνεται.Είναι ευτύχημα που ζόυμε στην εποχή μας διότι υπάρχει πρόληψη και μπορούμε να θεραπεύσουμε τις προκαρκινικές βλάβες.Χρειάζεται να γίνεται το εμβόλιο GARDASIL που παράγει προστατευτικά αντισώματα στην εφηβική ηλικία αλλά και αργότερα και να επισκεφθείτε τακτικά τον γυναικολόγο 1 φορά το χρόνο. Η πρόληψη είναι το παν, κάνουμε τεστ ΠΑΠ και μοριακό έλεγχο τακτικά για τη διάγνωση της αόρατης λοίμωξης αλλά και για τις ορατές βλάβες και κολποσκόπηση και βιοψία όταν είναι ανάγκη.

2022-06-18T13:50:31+00:00
Go to Top