Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας και ο ιός των κονδηλωμάτων.
Είναι εφικτή η εξαλειψή του καρκίνου τραχήλου μήτρας;
Ποιά είναι η καλύτερη πρόληψη;
Ποιός είναι ο ρόλος της τεχνιτής νοημοσύνης στη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου μήτρας;
Ο ιός των κονδηλωμάτων μεταδίδεται σεξουαλικά και είναι υπεύθυνος για το 5% του συνόλου των καρκινομάτων παγκοσμίως, τραχήλου μήτρας, κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους και στοματοφάρυγγα. Αφορά γυναίκες και άνδρες.
Η λοίμωξη συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα διάστημα 2 ετών αλλά οι τύποι ιού υψηλού κινδύνου όπως το 16, 18, 31, 33, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, υπό προὒποθέσεις, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας προκαλούνται από επίμονη λοίμωξη του τραχηλικού επιθηλίου με ένα από τους παραπάνω τύπους.
Είναι πολύ σημαντικό το ότι η διαδικασία καρκινογένεσης από την λοίμωξη μέχρι τις υψηλόβαθμες αλλοιώσεις είναι χρονοβόρα και αυτό δίνει χρόνο για πραγματοποίηση προληπτικού ελέγχου για αντιμετώπηση των προκαρκινικών βλαβών.
Οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εξέληξη προς καρκίνο είναι το κάπνισμα, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, το διαταραγμένο κολποτραχηλικό περιβάλλον, η επιμονή της λοίμωξης στον κολποτράχηλο, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτοί αυξάνουν την ικανότητα του ιού να εισχωρεί στο κύτταρο και να εκφραστούν οι πρωτεἲνες Ε6 και Ε7. Δημιουργείται ανισορροπία και στο τέλος ο ιός ενσωματώνεται στο κύτταρο και ενεργοποιεί την καρκινογένεση.
Συμβουλεύουμε τις γυναίκες για έναν καλύτερο τρόπο ζωής, για καλύτερη σεξουαλική συμπεριφορά με χρήση προφυλακτικού και μειωμένο αριθμό συντρόφων, για καλύτερη υγιεινή, ενίσχυση ανοσοποιητικού και διατήρηση ισορροπίας της χλωρίδας του κόλπου.
Είναι ο μοναδικός καρκίνος που μπορεί να εξαλειφθεί με την πρωτοπαθή πρόληψης με το εμβόλιο Gardasil κατά του ιού, ιδανικά πριν την έναρξη σεξουαλικών επαφών, με το τεστ Παπανικολάου, με το μοριακό έλεγχο HPV DNA/mRNA τυποποίηση, κολποσκόπηση και ιστολογική εξέταση και με την έγκαιρη θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε το 2018 έκκληση για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και θεωρεί ότι θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν επίπτωση της νόσου μικρότερη από 4 περιστατικά ανά 100 000 γυναίκες ανά έτους. Αυτό υπολογίστηκε ότι είναι εφικτό μέχρι το 2120 εάν επιτευχθούν μέχρι το 2030 τα εξής.
– 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον του ιού των κονδηλωμάτων.
– 70% των γυναικών να εξεταστούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών.
– 90% των γυναικών με προκαρκινική αλλοίωση ή καρκίνο τραχήλου να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπησης και υποστηρικτικής φροντίδας.
Ο Ο.Π.Υ το 2021 εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη καρκίνου τραχήλου μήτρας που περιλαμβάνουν την αυτοληψία ( ή λήψη από το γυναικολόγο ) για κυτταρολογική εξέταση, συμβατική ή σε υγρή φάση, και τα τεστ μοριακής βιολογίας όπως HPV DNA τεστ ή HPV mRNA τεστ, δηλαδή το cotesting.
Στην Ελλάδα , τον Ιούλιο 2022 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου που περιλαμβάνει το Τεστ Παπ, τα μοριακά τεστ υφηλής επίδοσης, HPV DNA και HPV mRNA τεστ που ανιχνεύουν την παρουσία τύπων ιού υψηλού κινδύνου στον κολποτράχηλο και την τάση τούς να προκαλέσουν καρκινό, την κολποσκόπηση και τη βιοψία.
Όταν υπάρχει παθολογικό τεστ παπ εκτελείται η κολποσκόπηση και κατευθυνόμενη βιοψία για έκαιρη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών για έκαιρη θεραπεία.
Τα τελευταία χρόνια η τεχνιτή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας βοηθόντας τους κλινικούς ιατρούς στις αποφάσεις, μειώνοντας το φόρτο εργασίας τούς και τις λάθος διαγνώσεις. Μπορεί να βελτιώσει την ειδικότητα και την ακρίβεια των προληπτικών και θεραπευτικών μεθόδων, να μειώνει την ανάγκη προσωπικού και να αποφεύγει το σφάλμα που προκαλείται από υποκειμενικούς παράγοντες. Αυτό θα βοηθήσει να πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι σε φτωχές περιοχές όπου η επίπτωση καρκίνου είναι μεγαλύτερη.
Ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας προλαμβάνεται με σωστή πρόληψη. Το μόνο που χρειάζεται είναι τακτική επίσκεψη στο δικό σας γυναικολόγο.